The Ellis Park house is a multi level home built by Altius Architecture in Toronto Canada. It is a contemporary style home that incorporates clean lines and boxy style with sustainable elements such as geothermal heating and cooling, passive solar design and daylighting strategy, recycled and reclaimed materials, passive thermo-siphon ventilation and a green roof. The design of the house includes open concept living spaces that take advantage of the large expanse of windows and the use of sustainable materials such as cork, reclaimed stone, birch and marine plywood, clay brick, copper and Douglas fir.

Description of the Ellis Park House by Altius Architecture
Located in Toronto’s Bloor West Village neighbourhood the Ellis Park House was conceived as an ecological urban home that places a bold emphasis on sustainability and contemporary living. The home was constructed on an overgrown infill site, just steps from Bloor Street, that was considered unbuildable because of its 45 slope and shallow depth. Where others saw obstacles the design team saw potential for an earth sheltered home, ideally sited in an urban context with good solar orientation and exceptional vistas over Toronto’s High Park.

The design and construction of the home provided the architectural team with the opportunity to experiment with various systems, materials and assemblies, providing real world experience and long term monitoring to verify theories and assumptions that could not be tested on private clients.
The enduring legacy of the Ellis Park House is that many of the design strategies that were novel at the time of its design have become standard in the firms current work. The house proved to the firm’s clients that reducing ones ecological foot print can be done with out compromising comfort, luxury or style and more importantly that sustainable practices really do pay for themselves.

Click the below link to read more.

Via Contemporist

Advertisements

Modern Arizona Home

05/08/2012

This amazing desert home built by Will Bruder + Partners is a modern dwelling that is a comfortable living space for a family of 4 that is nestled in the rugged desert of Arizona. The back of the home has a series of large windows that frame the McDowell Mountains in the distance and a mountain preserve to the south. Entry, office and bedrooms are on the upper level with the primary living and dining experience, a media/music chamber and potter’s studio tucked beneath.The harder surfaces used through out the house such as concrete and steel is softened with the use of cork and wood to provide an aesthetic balance.

Via Contemporist

We love it when a customer finds a different use for our cork tiles and this customer decided to use it on the walls instead of the floor. If you look at the before and after photos, you would have to agree the transformation is amazing.

Via Flooring Store Online

Building a spec home is always a risk since the builder is paying for the cost of the home out of pocket and only gets paid when they sell the home. Because of this builders typically build a home in a way that will appeal to the most buyers so that they can sell the house quickly. However one of our customers decided be bold and use cork flooring and other sustainable materials to make their home as green as possible. If the building industry had more people like this our community would not be filled with energy sucking McMansions.

Via Flooring Store Online

Crossett Library in Bennington, VT has installed cork glue down tiles. They were so confidant in its durability they installed it in the majority of the library.

 

Glue Down Cork was applied to the walls in this bathroom renovation

Customer used APC  Cork tiles in their bathroom renovation in a unconventional manner. Instead of using cork tiles on the floor, the customer used contact cement to glue the tiles to the walls. The renovation turned out beautiful and the customer was very happy with the results.

Via Flooring Store Online

%d bloggers like this: